Moderné letoviská, nádherné pláže, čisté more, historické pamiatky, milí ľudia … Dovolenka v Bulharsku je proste skvelá, veď každoročne sem príde oddychovať niekoľko tisíc slovenských turistov.

Kedysi do Bulharska cestovali Slováci autobusom alebo lietadlom, a to do penziónov či hotelov nižšej úrovne. No dnes si kupujú miesta skôr v nových či vo veľmi pekne zrekonštruovaných hoteloch vyššej kategórie. Tradičné ubytovanie v penziónoch alebo v malých domčekoch zostáva však neustále súčasťou ponuky cestovných kancelárií. Niektorí ľudia jednoducho  dajú prednosť skromnejšiemu, no cenovo výhodnejšiemu ubytovaniu.

Ako sa dorozumieť?

Po pristáti do Bulharska si nezabudnite posunúť hodinky, keďže tam je o hodinu viac než u nás. Pokiaľ máte obavy, ako sa tu dohovoríte, vezmite si so sebou ruský slovník. Áno, práve po rusky sa tu môžete veľmi dobre dorozumieť, no ak ovládate angličtinu, nezúfajte. Tou sa dohovoríte skutočne všade.

Ktorú oblasť si vybrať?

Pýtate sa, ktoré miesto by bolo pre vás najvhodnejšie? Najnavštevovanejšie sú predovšetkým oblasti, ktorých názvy ste už určite niekedy počuli. Zlaté piesky a Slnečné pobrežie sú veľmi obľúbené, no niet sa čomu čudovať. Slnečné pobrežie má 7 km dlhú piesočnú pláž, postup do mora je pozvoľný, takže aj malé deti sa tu môžu vyblázniť. Okrem kvalitných hotelov tu nájdete i vodný park s tobogánom, ale aj populárny detský vláčik. Mesto Varna prestavuje centrum Zlatých pieskov. Aj tu nájdete krásnu piesočnú pláž, turistické centrá či moderný aquapark. Vstup do mora nie je až ta pozvoľný ako v Slnečnom pobreží, ale to neznamená, že to nie je vhodná oblasť pre deti. Pokiaľ dávate prednosť menším strediskám, môžete si vybrať Prímorsko alebo Albenu.

close up of kebab sandwich on white background

Skvelá prímorská kuchyňa

Ak ste o tom nevedeli, tak bulharská kuchyňa je veľmi chutná. Rozhodne vyskúšajte kebab a musaku – ide o jedlá, ktoré priniesli Bulharsku práve Gréci a Turci. Ochutnajte aj studenú polievku tarator, ktorá sa skladá z bieleho jogurtu, cesnaku, uhoriek, kôpru a nasekaných vlašských orechov.

 

 

Obrázky: xpp495 + Paulista / Dollar Photo Club