Vedeli ste, že výroba poctivých a výborných korbáčikov a syrov nie je vôbec tak jednoduchá, ako to na prvý pohľad môže vyzerať? Pri výrobe je základom plnotučné kravské mlieko, pričom platí, že z 5 litrov mlieka sa vyrobí pol kila syra. Do mlieka sa pridá syridlo, ktoré sa ohreje na 40°C. Potom sa nechá odstáť približne 45 minút a ďalších 5 hodín sa čaká, než skysne. Následne sa ohreje a vytvorí sa hrudka. Syrovátka sa oddelí a pevná hrudka zostane na utierke. Potom sa môžu z tejto hrudky vyrábať korbáčiky, ktoré máme tak veľmi radi.

Fresh milk and dairy products on a wooden table. Selective focus

Príjemné ubytovanie, bohatý program

Tie najlepšie korbáčiky a mliečne výrobky sa vyrábajú jednoznačne v Zázrivej. Zázrivá sa nachádza na území dolnej Oravy, ktorá vás svojou prírodou a nádherným prostredím privedie na úplne iné myšlienky. Mnoho turistov láka práve táto oblasť, a to z viacerých dôvodov. Turisti tu môžu navštíviť Veľký a Malý Rozsutec (1610 m a 1343 m), gurmáni si pochutnajú na pravých slovenských jedlách a deti si môžu užiť množstvo zábavy na koňoch, bicykloch alebo pri splavovaní.

V Zázrivej je celkom bežné, že každá rodina vlastní aj hospodárstvo. Väčšina z týchto rodín vyrába aj domáce korbáčiky a syry, ktoré sa nedajú ani zďaleka porovnať s tými, ktoré si môžeme zakúpiť v supermarkete. Zázrivá okrem skvelého jedla ponúka aj krásne ubytovanie v dreveniciach a už spomínaný aj bohatý program, takže nudiť sa tu určite nebudete. Okrem iného si tu môžete vyskúšať aj hru na fujaru, zatancovať si ľudové tance a v niektorých penziónoch si vyskúšať výrobu korbáčov.

 

Obrázky:  / Dollar Photo Club